Stowarzyszenie Rozwoju Orawy informuje, że dnia 27 czerwca 2012 roku Produkty Tradycyjne Orawy:
- Sałata po orawsku
- Krzonówka po orawsku
- Orawskie zawijarce weselne
- Chleb orawski na liściu kapusty
zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
13 czerwca 2012 r. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego Rada ds. Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem marszałka województwa Wojciecha Kozaka zatwierdziła dwa Produkty Lokalne „Nad Białą Przemszą” tj. „Jagnięcinę jurajską z owcy olkuskiej” oraz „Czar Pustyni” do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych. Złożenie wniosków poprzedzone było badaniami, które potwierdziły ponad 25 letnią tradycję tych produktów na terenie obszaru LGD. W przygotowaniu dokumentacji potwierdzającej autentyczność i długą tradycję wyrobu tych produktów na naszym obszarze korzystano z pomocy etnografa, który przeprowadził liczne wywiady etnograficzne z mieszkańcami obszaru LGD. Ponadto zgromadzono dokumentację zdjęciową jak również materiały źródłowe w postaci specjalistycznej literatury. Prezentację naszych produktów lokalnych wzbogacił występ chóru „Ziemia Kluczewska” pod kierunkiem Pani Moniki Korpusik. Prezentowane podczas posiedzenia wnioski zostały ocenione pozytywnie przez członków Rady, którzy docenili walory naszych produktów oraz formy wypełnienia i estetyki wniosków podkreślając, że przedstawiona dokumentacja prezentowała bardzo wysoki poziom. Oba wnioski jednomyślną decyzją Rady ds. Produktów Tradycyjnych zostały ocenione pozytywnie. Zostaną one teraz przekazane do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który dokona wpisu tych produktów na Listę Produktów Tradycyjnych.
W dniu 9 maja 2012 roku w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego odbyło się spotkanie małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka. Na spotkaniu było rozpatrywane 7 produktów tradycyjnych, w tym 3 zgłoszone przez Zielony Pierścień Tarnowa, z gmin: Żabno oraz Tarnów.
Złożenie wniosków było poprzedzone gruntownymi badaniami terenowymi, które potwierdziły 25 letnią tradycję tych produktów na terenie Zielonego Pierścienia Tarnowa. W zgromadzeniu dokumentów pomagała pani mgr Urszula Gieroń- Starszy Kustosz Muzeum Okręgowego w Tarnowie. Przeprowadzone zostało 12 wywiadów etnograficznych z mieszkańcami wsi Wola Rzędzińska oraz Siedliszowice. Ponadto zgromadzono dokumentację zdjęciową jak również materiały źródłowe w postaci specjalistycznej literatury.
Zielony Pierścień Tarnowa zgłosił 3 potrawy:
- Siuśpaj ( Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Rzędzińskiej, gmina Tarnów)
- Koziołki ( Koło Gospodyń Wiejskich „U Tatara” Siedliszowice, gmina Żabno)
- Strząska ( Koło Gospodyń Wiejskich „U Tatara” Siedliszowice, gmina Żabno)