Do Listy Produktów Tradycyjnych dołączą niebawem kolejne małopolskie produkty z LGD Dunajec-Biała. Rada ds. Produktów Tradycyjnych po przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka oceniła pozytywnie wnioski o wpis na listę: dżemu z płatków róż, masła rzuchowskiego, wołowiny z krowy czerwono-białej oraz ogórków kiszonych w studni. Na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się już 66 tradycyjnych produktów z Małopolski.
10 października 2012 roku Stowarzyszenie Dolina Karpia gościło na terenie LGD Radę ds. Produktów Tradycyjnych działającą pod przewodnictwem Marszałka Województwa Wojciecha Kozaka. Rada po raz pierwszy w swojej historii zgodziła się na zorganizowanie posiedzenia wyjazdowego na terenie wnioskodawcy, podczas którego jednogłośnie zatwierdziła wszystkie cztery zgłoszone Produkty Lokalne Doliny Karpia do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych: Kaszanę - Kiszkę z kapustą zasmażaną; Prażone -Prażonki Polańskie; Karpia na kwaśno oraz Sernik Królewski!
Dnia 12.09.2012 r. Podhalańska Lokalna Grupa Działania obroniła trzy produkty tradycyjne:
- Hałuski (kluski z mąki pszennej)
- Tarcioki (gotowane kluski z tartych surowych ziemniaków)
- Kapustę po góralsku (kapusta która po ukiszeniu jest gotowana z ziemniakami i boczkiem)
Radzie ds. produktów tradycyjnych przewodniczył Pan Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Wojciech Kozak. Rejestracja produktów poprzedzona była badaniami etnograficznymi, na które składały się wywiady z mieszkańcami oraz bogaty zbiór literatury potwierdzający dwudziesto pięcioletnią tradycję produktów.
- Produkty Tradycyjne Orawy na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Dwa Produkty Lokalne „Nad Białą Przemszą” dołączyły do Listy Produktów Tradycyjnych
- Kolejne zarejestrowane Produkty Tradycyjne! Zielony Pierścień Tarnowa w ramach projektu „Smak na Produkt” zgłosił 3 potrawy.
- Stowarzyszenie Rozwoju Orawy zarejestrowało cztery produkty tradycyjne