Warning: strtotime() [function.strtotime]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CEST/2.0/DST' instead in /var/www/clients/client20/web434/web/libraries/joomla/utilities/date.php on line 56

Warning: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CEST/2.0/DST' instead in /var/www/clients/client20/web434/web/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

19 grudnia 2012 r. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego Rada ds. Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem marszałka województwa Wojciecha Kozaka zatwierdziła cztery Produkty Lokalne zgłoszone przez Stowarzyszenie Białych Górali i Lachów Sądeckich,  tj.

  • Kapuśniorka z grzybami
  • Nalewka Łazowska – Jałowcówka
  • Placki z blachy
  • Żytko

Które niebawem zagoszczą na Liście Produktów Tradycyjnych.  Złożenie wniosków poprzedzone było badaniami, które potwierdziły ponad 25 letnią tradycję tych produktów na terenie obszaru LGD.
W przygotowaniu dokumentacji potwierdzającej autentyczność i długą tradycję wyrobu tych produktów na naszym obszarze korzystano z pomocy etnografa, który przeprowadził liczne wywiady etnograficzne z mieszkańcami obszaru LGD. Ponadto zgromadzono dokumentację zdjęciową
jak również materiały źródłowe w postaci specjalistycznej literatury.

Wszystkie 4 produkty zostały pozytywnie ocenione przez Radę ds. Produktów Tradycyjnych. Równocześnie doceniono pracę i starania Pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Nasza Ziemia Zagorzyn”, Pana Stefana Kozika producenta Nalewki Łazowskiej - Jałowcówki, którzy przygotowali  na to wydarzenie potrawy i trunki do degustacji.