Warning: strtotime() [function.strtotime]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CEST/2.0/DST' instead in /var/www/clients/client20/web434/web/libraries/joomla/utilities/date.php on line 56

Warning: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CEST/2.0/DST' instead in /var/www/clients/client20/web434/web/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

30 stycznia 2013 r. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego Rada ds. Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem Marszałka Wojciecha Kozaka zatwierdziła kolejne dwa produkty z „Nad Białej Przemszy” do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych.

Prezentacji  smakowitego „Smalcu jurajskiego gotowanego” dokonały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Ryczówka.  Podstawą tego smacznego smarowidła do chleba są dobrej jakości składniki, zwłaszcza mięso. Receptura i sposób przygotowania smalcu jurajskiego gotowanego była i jest  przekazywana z pokolenia na pokolenie, a sam produkt cieszy się ogromną popularnością. Jurajski przysmak różni się zdecydowanie od smalcu wytapianego walorami smakowymi i zdrowotnymi, gdyż  jest produktem lekkostrawnym, o niższej zawartości cholesterolu. Natomiast przepyszne ciasteczka „Kręciołki” prezentowane były przez Siostry z Klasztoru Norbertanek Sanktuarium Męki Pańskiej z Imbramowic.

Kręciołki, oprócz walorów smakowych i zapachowych, zwracają uwagę swoim wyglądem. Bardzo cienkie, złotawe placuszki , posypane kminkiem, zwinięte w walec powstają dzięki zręcznemu zawijaniu ciepłego ciasta na palcu. Zaraz po wystudzeniu ciasteczka – przypominające delikatny słodki biszkopt, z lekką nutą kminku – pakuje się do pudełek wyłożonych pergaminem. Tak zabezpieczone można przechowywać nawet rok.

 

Oba przysmaki znalazły wielkie uznanie wśród obradujących członków Rady ds. Produktów Tradycyjnych. Złożenie wniosków poprzedzone było  badaniami, które potwierdziły ponad 25 letnią tradycję wyrobu tych produktów na terenie obszaru LGD.   W przygotowaniu  dokumentacji potwierdzającej autentyczność i długą tradycję wyrobu tych produktów na naszym obszarze korzystano z pomocy etnografa, który przeprowadził liczne wywiady etnograficzne z mieszkańcami obszaru LGD. Ponadto zgromadzono dokumentację zdjęciową jak również materiały źródłowe w postaci korespondencji i literatury.
Prezentację naszych produktów lokalnych wzbogacił występ Teatru Ludowego z Ryczówka.

Oba wnioski jednomyślną decyzją Rady ds. Produktów Tradycyjnych zostały ocenione pozytywnie. Zostaną one teraz przekazane do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który dokona wpisu tych produktów na Listę Produktów Tradycyjnych.