10 października 2012 roku Stowarzyszenie Dolina Karpia gościło na terenie LGD Radę ds. Produktów Tradycyjnych działającą pod przewodnictwem Marszałka Województwa Wojciecha Kozaka. Rada po raz pierwszy w swojej historii zgodziła się na zorganizowanie posiedzenia wyjazdowego na terenie wnioskodawcy, podczas którego jednogłośnie zatwierdziła wszystkie cztery zgłoszone Produkty Lokalne Doliny Karpia do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych: Kaszanę - Kiszkę z kapustą zasmażaną; Prażone -Prażonki Polańskie; Karpia na kwaśno oraz Sernik Królewski!
Pomysłodawcą i głównym wnioskodawcą rejestracji było Stowarzyszenie Dolina Karpia, które w 2011 roku przeprowadziło Przegląd Produktów Lokalnych "Kulinaria" wyłaniający najlepsze kulinarne produkty lokalne Doliny Karpia. Następnie realizując międzynarodowy projekt współpracy "Smak na Produkt" prezentowało wybrane produkty podczas cyklu targów o tym samym tytule. Wyróżnione potrawy ubiegały się o najwyższe wyróżnienie Doliny Karpia i w maju tego roku, podczas Targów Turystycznych w Dolinie Karpia, otrzymały Certyfikat Doliny Karpia w kategorii Kulinarne Produkty Lokalne.
Procedura rejestracji produktu tradycyjnego wymaga m. in. potwierdzenia ich przynajmniej 25-letniej historii pochodzenia. Nie zawsze można znaleźć tak dawne wycinki prasowe, przepisy w książkach kucharskich czy nawet odręczne zapiski cioci czy babki, w związku z czym złożenie wniosków poprzedzone zostało szerszymi badaniami, wywiadami przeprowadzonymi przez etnografkę, które wraz z zebraną dokumentacją fotograficzną, materiałami źródłowymi pozwoliły na potwierdzenie odpowiednio długiej historii pochodzenia zgłoszonych produktów.
Posiedzenie zakończone zostało spacerem po terenie łowisk, na których się odbywało oraz informacją Prezesa Stowarzyszenia Dolina Karpia - Franciszka Sałaciaka o środkach pozyskiwanych przez stowarzyszenie i mieszkańców, a wykorzystywanych na rzecz rozwoju obszaru.