SIUŚPAJ
Kasza jęczmienna z suszonymi śliwami.
Składniki :
- kasza jęczmienna
- suszone śliwki
- suszone gruszki
- woda
- miód
Przepis na siuśpaj :
Śliwki i gruszki należy namoczyć w wodzie około 12 godzin a następnie zagotować.
Do gotujących się owoców dodać kaszę jęczmienną i gotować na wolnym ogniu.
Gdy kasza będzie miękka potrawę dosłodzić miodem. Można dodać szczyptę soli.
Tradycja pochodzenie oraz historia
Kasza z suszem owocowym to potrawa starodawna, oparta na tradycyjnej recepturze, spożywana niegdyś na wsiach na co dzień i od święta – na wigilię. Prosty przepis i stosunkowo niewielka ilość składników nie zmieniają faktu, że potrawa posiada wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne. W Woli Rzędzińskiej, niedaleko Tarnowa jest gotowana od pokoleń, aż do dziś i nosi nazwę siuśpaj.
Niegdyś ta potrawa z kaszy rozpowszechniona była w Małopolsce, a w regionie Tarnowskim spotykana na Pogórzu i Powiślu. Funkcjonowała jako strawa codzienna – ze względu na dostępność produktów, łatwość przygotowania i wysoką wartość odżywczą, ale także i jako potrawa obrzędowa, związana z wigilią Bożego Narodzenia. W Woli Rz., przetrwała do dziś tradycja jej przygotowywania - i na co dzień i od święta.
***
STRZĄSKA
Składniki:
-
boczek wędzony
-
kiełbasa wiejska „swojska"
-
jajka
-
chrzan
-
ocet
-
woda
Sposób przygotowania:
Składniki drobno kroimy, chrzan trzemy na tarce i wszystko razem wstrząsamy, aby dobrze wymieszać. Po wymieszaniu zalać zalewą z 1 szklanki wody i 1/3 szklanki octu 10%. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tradycja, pochodzenie, historia:
Najstarsi mieszkańcy wsi Siedliszowice potwierdzają, że potrawa znana była już w latach 20-30 XX wieku, a jej przepis prawdopodobnie przyniesiony został na wieś przez służbę, z miejscowego dworu państwa Wysockich.
Strząska spożywana była także w okresie powojennym, szczególnie pamiętana jako przysmak, z lat 50—60 XX w. Z 1955 r. pochodzą zapisy rękopiśmienne z rodzinnego zeszytu jednej z Mieszkanek Siedliszowic.
Według miejscowej tradycji strząska to potrawa związana z Wielkanocą, podawana na śniadanie, jako główne świąteczne danie, spożywana z chlebem.
***
KOZIOŁKI
Składniki:
- mąka pszenna
- jajko
- ser biały
- kwaśne mleko lub maślanka
- soda oczyszczona
- sól
- tłuszcz (smalec)
- cukier puder
Przepis:
Mąkę należy przesiać wraz z sodą i szczyptą soli. Następnie należy dodać żółtka, kwaśne mleko oraz zgnieciony ser. Składniki zarabia się aby powstało miękkie ciasto. Po rozwałkowaniu pociąć ciasto na kwadraty lub trójkąty. Smażyć na głębokim tłuszczu około 5 minut. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Tradycja, pochodzenie, historia:
Koziołki z Siedliszowic (gm. Żabno) - zwane też koziołkami z Sielsowic, albo „sielsowiokami” to ciastka o zgeometryzowanym (rombowym, trójkątnym, trapezowatym) kształcie. Swojej „rogatej” formie („rogi jak u kozy”, „kształt dzwonki z dwoma dłuższymi rogami”) zawdzięczają nazwę – tak twierdzą mieszkańcy wsi. Podkreślają też, że to potrawa szybka, prosta i tania.
Jej rodowód potwierdzają przeprowadzone badania etnograficzne na terenie Siedliszowic.